Przedszkolne Przepisy

Sernik chałwowy (bez pieczenia)

Składniki na spód:

  • 230 g ciastek typu Oreo Lub Neo z nadzieniem czekoladowym
  • 45 g masła

Ciastka i masło zmiksować/pokruszyć w malakserze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Składniki na masę serową:

  • 750 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie, schłodzonego
  • 450 ml śmietany kremówki 36%
  • 300 g chałwy sezamowe o smaku waniliowym
  • 75 g likieru czekoladowego
  • 6 łyżek cukru pudru, przesianego (do smaku)
  • 24 g żelatyny w proszku
  • 90 ml wody

Dodatkowo:

  • kilka kostek roztopionej białej czekolady

Wieczór wcześniej kremówkę podgrzać w garnuszku (nie doprowadzamy do wrzenia). Zdjąć z palnika, dodać posiekaną chałwę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Przetrzeć przez sitko, by nie było grudek. Przykryć folią spożywczą, wystudzić, następnie schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin.

Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.

Zimną mieszankę chałwową wyjąć z lodówki, ubić do momentu powstania kremu (końcówkami miksera do ubijania białek).

W misie miksera umieścić twaróg, likier czekoladowy, cukier i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać ubity krem chałwowy i dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 2 łyżkami masy serowej), dokładnie zmiksować.

Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

Przed podaniem ozdobić paseczkami białej czekolady wyciśniętej z rękawa cukierniczego z odciętą końcówką.

 

Lemoniada z bzu

Składniki:

  • 40 kwiatostanów bzu,
  • 1 kg cukru,
  • 1,5l wody,
  • 2 cytryny eko

Sposób przygotowania:

  • kwiaty oddzielamy od łodyg,
  • zagotować wodę z cukrem w garnku,
  • kroimy 1 cytrynę, 2 wyciskamy,
  • kwiaty zalewamy gorącym syropem, odstawiamy do przestudzenia,
  • dodajemy plastry cytryny i sok, mieszamy,
  • odstawiamy na 3 dni do lodówki,
  • przecedzamy przez gazę i zagotowujemy,
  • przelewamy do słoików i pasteryzujemy 15 min

Kajzerki

Składniki (na 12 sztuk):

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki suchych drożdży (6g) lub 12g świeżych
  • 1 1/1 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 3/4 szklanki wody

Sposób przygotowania:

  • wszystkie składniki wymieszać z 3/4 szklanki letniej wody, wyrobić aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia,
  • odstawić na 10minut,
  • ponownie wyrabiać ok. 5minut na elastyczne ciasto,
  • przełożyć do naczynia lekko wysmarowanego oliwą,
  • odstawić na 1 godz. do wyrośnięcia,
  • po tym czasie podzielić na 12 części, uformować kulki, lekko spłaszczyć, ułożyć na blaszce, pozwolić wyrosnąć
    ok. 20 minut,
  • przed pieczeniem naciąć,posypać sezamem, makiem, itp.
  • piec ok. 15 minut w temperaturze 180 oC

Miód z mniszka lekarskiego

Składniki:

  • 300 kwiatów mlecza (główki)
  • 1 l wody
  • 1 kg cukru
  • 2 cytryny

Sposób przygotowania:

  • zbieramy 300 kwiatów mlecza (mniszka lekarskiego), najlepiej z okolic położonych daleko od drogi, trasy szybkiego ruchu,
  • kwiaty położyć na białym papierze, by pozbyć się robaczków,
  • namoczyć w zimnej wodzie kilka godzin,
  • przekładamy do garnka, zalewamy 1 l wody, gotujemy ok. 10 minut,
  • odcedzamy kwiaty, a pozostały płyn w dalszym ciągu gotujemy dodając 1 kg cukru,
  • mieszamy tak, aby rozpuścił się dodany cukier,
  • dodajemy sok z cytryny i dalej gotujemy 20-30 minut,
  • teraz pojawia się piana, ale tak właśnie powinno być,
  • pozostały płyn trochę redukujemy (czyli pozwalamy mu odparować),
  • ciepły miód nie jest gęsty, dopiero podczas stygnięcia stopniowo gęstnieje,
  • miód nalewamy do wyparzonych słoiczków i odstawiamy, aby całkowicie wystygły,

W ten sposób mamy przygotowany miód, który wygląda i smakuje jak prawdziwy miód, a także ma szereg cennych właściwości. Przede wszystkim jest bardzo wskazany na wszelkiego rodzaju przeziębienia i choroby gardła. Obniża poziom cholesterolu, pomaga w leczeniu miażdżycy, reumatyzmu, gośćca, reumatoidalnego zapalenia stawów, początków cukrzycy, otyłości, w schorzeniach dróg żółciowych i kamicy żółciowej oraz przy wszystkich problemach wątrobowych. Dzięki interferonowi podnosi odporność organizmu, stąd zaleca się go ludziom z rozpoznaną anemią. Zalecany jest również przy chorobach skóry.

Wielkanocny mazurek

Składniki:

  • 1 kostka tłuszczu
  • 1/2 kg mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki śmietany
  • 2-3 żółtka
  • proszek do pieczenia na czubku łyżki

Sposób przygotowania:

  • schłodzony tłuszcz posiekać z mąką,
  • dodać resztę składników i szybko zagnieść,
  • włożyć na 1 godzinę do lodówki,
  • rozwałkować;

Kalafiory prosto z ogrodu „Dziadunia”

Składniki:
Na 3 słoiki po 0,5 l:

  • 1 duży kalafior
  • 1/2 łyżki kwasku cytrynowego
  • 1/2 szklanki octu 6%
  • 2 łyżki soli
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 szklanki oleju

Sposób przygotowania:

  • 1,5 szklanki wody zagotować z octem, pozostałymi przyprawami.
  • Zdjąć z ognia, ostudzić, wymieszać z olejem. Tym zalać różyczki kalafiora.
  • Można dodać po gałązce dowolnych ziół.
  • Pasteryzować 30 – 40 min

 

Własnoręczny Pasztet z fasoli Gimliego

Sposób przygotowania:

  • Fasolę ok. 1/4 kg ( może być fasola Jaś) namaczamy na noc.
  • Następnego dnia gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż ziarna zmiękną .
  • Odcedzamy i doprawiamy: 2 smażonymi cebulami, 3  surowymi jajkami, kminkiem, pieprzem czarnym i białym, jeśli ktoś lubi – mieloną kolendrą, solą, odrobiną sosu sojowego albo bulionu wegetariańskiego, bazylią, sokiem z cytryny, kurkumą i tymiankiem, ewentualnie  niewielką ilością bułki tartej do zagęszczenia masy. Można dodać smażone pieczarki dla urozmaicenia smaku.
  • Wszystko razem mieszamy, nakładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
  • Posypujemy po wierzchu sezamem i pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni.

 

Smalczyk wegetariański – swojski poczęstunek
Sama Gamlims’a

Sposób przygotowania:

  • Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i pokrojone w kostkę pieczarki, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki pieprzu, granulat sojowy (ok. 2 łyżek), sól, starte na drobne wiórki kwaśne jabłko, łyżeczkę majeranku.
  • Dodajemy 1 kostkę masła.
  • Dusimy kilkanaście minut pod przykryciem, po czym przelewamy do szklanego naczynia i studzimy.
  • Przechowujemy w lodówce.

 

Chleb na zakwasie – gościniec podawany
w chacie Toma Bombadila

Składniki:

  • 1/2 kg maki żytniej
  • 1/2 kg maki pszennej
  • garść ziaren słonecznika
  • garść ziaren dyni
  • garść siemienia lnianego
  • płaska łyżka soli
  • 3 – 4 szkl. przegotowanej ostudzonej wody
  • zakwas (z kuchni przedszkolnej Toma Bombadila)
  • można dodać do smaku curry, czosnek, kminek

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie suche składniki mieszamy z przyprawami, dodajemy zakwas, wodę i wkładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki.
  • Ciasto powinno rosnąć minim. 8 godz.
  • Wypiekamy ok. 1,5 godz w temp. ok. 180 stopni.

Czekoladowe trufle – przysmak Froda

Składniki:

  • 200 ml słodkiej śmietany
  • 2 torebki herbaty
  • 5-7 czekolad
  • 1 opak. herbatników

Sposób przygotowania:

  • Podgrzewamy śmietanę, a następnie zaparzamy w niej torebki herbaty na 3-4 min.
  • Połamaną na kawałki czekoladę dodajemy do gorącej śmietany i czekamy aż się rozpuści .
  • Dodajemy pokruszone herbatniki i czekamy aż masa ostygnie (najlepiej przechować ją  12 godz. w lodówce).
  • Po ostygnięciu masy możemy przystąpić do formowania w dłoniach kulek wielkości winogrona. Możemy je obtoczyć w kolorowych cukiereczkach używanych do dekoracji ciast lub w wiórkach kokosowych.

PIERNICZKI (jak alpejskie)

Składniki:

  • 1kg mąki
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 200ml gęstej, kwaśnej śmietany
  • 3 łyżeczki sody
  • 4 łyżeczki przypraw: 2 cynamonu, 1 goździków, 1/2 kawy rozpuszczalnej, 1/2 pieprzu (można też dodać przyprawy do pierników)
  • 1 kostka margaryny do pieczenia
  • 400g miodu

Sposób przygotowania:

  • Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić.
  • Miód zagotować z przyprawami, odstawić. Włożyć masło, poczekać aż się rozpuści a potem wystygnie.
  • W śmietanie rozpuścić sodę (powinna mieć temperaturę pokojową).
  • Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijając dodawać żółtka.
  • Ubite jaja wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać.
  • Na koniec dodać śmietanę z sodą.
  • Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić przykryte w chłodne miejsce na 24godziny aż zgęstnieje.
  • Na drugi dzień ciasto posypać mąką rozwałkować na grubość 3mm (nie za cienko, najsmaczniejsze są te grubsze) i wykrawać pierniczki. Mocno podsypywać mąką.
  • Blachę wyłożyć papierem, pierniczki ułożyć w pewnej odległości od siebie.
  • Piec w temperaturze 180oC przez 7-12minut.

DŻEM JABŁKOWO – GRUSZKOWY Z IMBIREM
I CYNAMONEM,
KTÓREMU ŻADEN HOBBIT
SIĘ  NIE OPRZE

Składniki:

  • 8  szt. jabłek
  • 3  szt. gruszek
  • 4  łyżki cukru
  • 2 łyżeczki świeżego startego imbiru
  • 2 szczypty cynamonu
  • sok z 1 limonki

Sposób przygotowania:

Owoce obrać ze skórki, wydrylować i pokroić w grubą kostkę. Wrzucić do garnka, skropić sokiem i gotować. Kiedy jabłka zaczynają się lekko rozpadać dodać gruszki i resztę składników. Gotować aż masa lekko stężeje. Gorący dżem przełożyć do słoików, zakręcić, pasteryzować 10 minut.

DŻEM WIELOOWOCOWY ZE SPIŻARNI BILBA BAGGINSA

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 1 kg gruszek
  • 1 kg śliwek
  • 1 kg brzoskwiń
  • 1 kg cukru zwykłego
  • 3 szt. żelfiksu

Sposób przygotowania:

Owoce umyć, obrać, pokroić w kostkę, przysypać cukrem i po 10 minutach zacząć gotować, ewentualnie zmiksować i  na  koniec dodać żelfiks. Gorący dżem włożyć do słoików, pasteryzować 15 minut.

OWOCOWY RAJ GRUSZKOWO – JABŁKOWY ULUBIONY PRZYSMAK ELFÓW

Składniki:

  • 2 gruszki
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki ziaren sezamowych
  • 250 g cukru żelującego
  • 2 krople esencji migdałowej

Sposób przygotowania:

Ziarna sezamu podrumienić na złoto na suchej patelni. Obrane jabłka i  gruszki pokroić na grube kawałki, wymieszać z cukrem, skropić olejkiem, zmiksować aż dżem zgęstnieje. Dodać sezam. Zimny mus przekładać do dobrze wysterylizowanych słoików, schłodzić. Przechowywać w lodowce nie dłużej niż 4 tygodnie.

KONFITURA Z DYNI PRZEPISU ZŁOTEJ JAGODY

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 1 kg cukru
  • 1 sparzone pomarańcze
  • 1 sparzona cytryna
  • 1/2 szkl. wody

Sposób przygotowania:

Dynie obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka do niewielkiej ilości wody, po rozgotowaniu wsypujemy cukier, gdy masa trochę stężeje dodajemy starte na tarce skórki pomarańczy i cytryny. Na koniec dodajemy sok z wyżej wymienionych owoców. Mieszając gotować na wolnym ogniu 30 minut uważając by dżem się nie przypalił. Gorący dżem wyłożyć do słoiczków, zakręcić i postawić do góry dnem.

ŚLIWKOWO – CZEKOLADOWE  POWIDŁA
CZARODZIEJA GANDALFA

Składniki:

  • 3 kg śliwek
  • kg cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 g kakao DECO MORENO

Sposób przygotowania:

Obrane i wypestkowane śliwki zmiksować za pomocą blendera, dodać cukier i gotować na małym ogniu często mieszając (masa powinna zgęstnieć). Na ok 10 min przed końcem gotowania dodać cukier waniliowy i kakao (po dodaniu kakao masa znaczne zgęstnieję, więc przed jego wsypaniem nie może być zbyt gęsta). Całość dokładnie wymieszać. Gorącą masę nakładać do słoików i pasteryzować ok. 10 min

PIERNIK HOBBITKI RÓŻYCZKI

Składniki:

  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 2 szkl. mąki
  • 1/2  łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 szkl. startej marchewki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawa do piernika

Sposób przygotowania:

Wyżej wymienione składniki zmiksować mikserem, na koniec dodawać oproszoną mąką marchew. Piec w foremkach keksowych 50 minut w temp. od 180°C do 200°C.

CIASTO ORZECHOWO – JABŁKOWE PROSTO Z SHIRE

Składniki:

  • 2 szkl. mąki tortowej
  • 4-5 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1-2 łyżeczek przyprawy do piernika (ewentualnie łyżeczkę cynamonu)
  • 1 szkl. oleju
  • 4 duże jabłka
  • 1 szklanka orzechów
  • garstka rodzynek

Sposób przygotowania:

Cukier zmiksować z jajkami. Dodać pozostałe składniki, utrzeć. Pokroić jabłka w kostkę, pokruszyć orzechy i dodać wraz z rodzynkami do ciasta. Piec ok. 45 -50 minut w 170 -180oC. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.