Przedszkolne Przepisy
Sernik chałwowy (bez pieczenia)
Składniki na spód:
- 230 g ciastek typu Oreo Lub Neo z nadzieniem czekoladowym
- 45 g masła
Ciastka i masło zmiksować/pokruszyć w malakserze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Składniki na masę serową:
- 750 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie, schłodzonego
- 450 ml śmietany kremówki 36%
- 300 g chałwy sezamowe o smaku waniliowym
- 75 g likieru czekoladowego
- 6 łyżek cukru pudru, przesianego (do smaku)
- 24 g żelatyny w proszku
- 90 ml wody
Dodatkowo:
- kilka kostek roztopionej białej czekolady
Wieczór wcześniej kremówkę podgrzać w garnuszku (nie doprowadzamy do wrzenia). Zdjąć z palnika, dodać posiekaną chałwę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Przetrzeć przez sitko, by nie było grudek. Przykryć folią spożywczą, wystudzić, następnie schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin.
Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.
Zimną mieszankę chałwową wyjąć z lodówki, ubić do momentu powstania kremu (końcówkami miksera do ubijania białek).
W misie miksera umieścić twaróg, likier czekoladowy, cukier i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać ubity krem chałwowy i dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 2 łyżkami masy serowej), dokładnie zmiksować.
Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Przed podaniem ozdobić paseczkami białej czekolady wyciśniętej z rękawa cukierniczego z odciętą końcówką.
Lemoniada z bzu
Składniki:
- 40 kwiatostanów bzu,
- 1 kg cukru,
- 1,5l wody,
- 2 cytryny eko
Sposób przygotowania:
- kwiaty oddzielamy od łodyg,
- zagotować wodę z cukrem w garnku,
- kroimy 1 cytrynę, 2 wyciskamy,
- kwiaty zalewamy gorącym syropem, odstawiamy do przestudzenia,
- dodajemy plastry cytryny i sok, mieszamy,
- odstawiamy na 3 dni do lodówki,
- przecedzamy przez gazę i zagotowujemy,
- przelewamy do słoików i pasteryzujemy 15 min
Kajzerki
Składniki (na 12 sztuk):
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki suchych drożdży (6g) lub 12g świeżych
- 1 1/1 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 2 łyżki roztopionego masła
- 3/4 szklanki wody
Sposób przygotowania:
- wszystkie składniki wymieszać z 3/4 szklanki letniej wody, wyrobić aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia,
- odstawić na 10minut,
- ponownie wyrabiać ok. 5minut na elastyczne ciasto,
- przełożyć do naczynia lekko wysmarowanego oliwą,
- odstawić na 1 godz. do wyrośnięcia,
- po tym czasie podzielić na 12 części, uformować kulki, lekko spłaszczyć, ułożyć na blaszce, pozwolić wyrosnąć
ok. 20 minut, - przed pieczeniem naciąć,posypać sezamem, makiem, itp.
- piec ok. 15 minut w temperaturze 180 oC
Miód z mniszka lekarskiego
Składniki:
- 300 kwiatów mlecza (główki)
- 1 l wody
- 1 kg cukru
- 2 cytryny
Sposób przygotowania:
- zbieramy 300 kwiatów mlecza (mniszka lekarskiego), najlepiej z okolic położonych daleko od drogi, trasy szybkiego ruchu,
- kwiaty położyć na białym papierze, by pozbyć się robaczków,
- namoczyć w zimnej wodzie kilka godzin,
- przekładamy do garnka, zalewamy 1 l wody, gotujemy ok. 10 minut,
- odcedzamy kwiaty, a pozostały płyn w dalszym ciągu gotujemy dodając 1 kg cukru,
- mieszamy tak, aby rozpuścił się dodany cukier,
- dodajemy sok z cytryny i dalej gotujemy 20-30 minut,
- teraz pojawia się piana, ale tak właśnie powinno być,
- pozostały płyn trochę redukujemy (czyli pozwalamy mu odparować),
- ciepły miód nie jest gęsty, dopiero podczas stygnięcia stopniowo gęstnieje,
- miód nalewamy do wyparzonych słoiczków i odstawiamy, aby całkowicie wystygły,
W ten sposób mamy przygotowany miód, który wygląda i smakuje jak prawdziwy miód, a także ma szereg cennych właściwości. Przede wszystkim jest bardzo wskazany na wszelkiego rodzaju przeziębienia i choroby gardła. Obniża poziom cholesterolu, pomaga w leczeniu miażdżycy, reumatyzmu, gośćca, reumatoidalnego zapalenia stawów, początków cukrzycy, otyłości, w schorzeniach dróg żółciowych i kamicy żółciowej oraz przy wszystkich problemach wątrobowych. Dzięki interferonowi podnosi odporność organizmu, stąd zaleca się go ludziom z rozpoznaną anemią. Zalecany jest również przy chorobach skóry.
Wielkanocny mazurek
Składniki:
- 1 kostka tłuszczu
- 1/2 kg mąki krupczatki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki śmietany
- 2-3 żółtka
- proszek do pieczenia na czubku łyżki
Sposób przygotowania:
- schłodzony tłuszcz posiekać z mąką,
- dodać resztę składników i szybko zagnieść,
- włożyć na 1 godzinę do lodówki,
- rozwałkować;
Kalafiory prosto z ogrodu „Dziadunia”
Składniki:
Na 3 słoiki po 0,5 l:
- 1 duży kalafior
- 1/2 łyżki kwasku cytrynowego
- 1/2 szklanki octu 6%
- 2 łyżki soli
- 2-3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 szklanki oleju
Sposób przygotowania:
- 1,5 szklanki wody zagotować z octem, pozostałymi przyprawami.
- Zdjąć z ognia, ostudzić, wymieszać z olejem. Tym zalać różyczki kalafiora.
- Można dodać po gałązce dowolnych ziół.
- Pasteryzować 30 – 40 min
Własnoręczny Pasztet z fasoli Gimliego
Sposób przygotowania:
- Fasolę ok. 1/4 kg ( może być fasola Jaś) namaczamy na noc.
- Następnego dnia gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż ziarna zmiękną .
- Odcedzamy i doprawiamy: 2 smażonymi cebulami, 3 surowymi jajkami, kminkiem, pieprzem czarnym i białym, jeśli ktoś lubi – mieloną kolendrą, solą, odrobiną sosu sojowego albo bulionu wegetariańskiego, bazylią, sokiem z cytryny, kurkumą i tymiankiem, ewentualnie niewielką ilością bułki tartej do zagęszczenia masy. Można dodać smażone pieczarki dla urozmaicenia smaku.
- Wszystko razem mieszamy, nakładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
- Posypujemy po wierzchu sezamem i pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni.
Smalczyk wegetariański – swojski poczęstunek
Sama Gamlims’a
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i pokrojone w kostkę pieczarki, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki pieprzu, granulat sojowy (ok. 2 łyżek), sól, starte na drobne wiórki kwaśne jabłko, łyżeczkę majeranku.
- Dodajemy 1 kostkę masła.
- Dusimy kilkanaście minut pod przykryciem, po czym przelewamy do szklanego naczynia i studzimy.
- Przechowujemy w lodówce.
Chleb na zakwasie – gościniec podawany
w chacie Toma Bombadila
Składniki:
- 1/2 kg maki żytniej
- 1/2 kg maki pszennej
- garść ziaren słonecznika
- garść ziaren dyni
- garść siemienia lnianego
- płaska łyżka soli
- 3 – 4 szkl. przegotowanej ostudzonej wody
- zakwas (z kuchni przedszkolnej Toma Bombadila)
- można dodać do smaku curry, czosnek, kminek
Sposób przygotowania:
- Wszystkie suche składniki mieszamy z przyprawami, dodajemy zakwas, wodę i wkładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki.
- Ciasto powinno rosnąć minim. 8 godz.
- Wypiekamy ok. 1,5 godz w temp. ok. 180 stopni.
Czekoladowe trufle – przysmak Froda
Składniki:
- 200 ml słodkiej śmietany
- 2 torebki herbaty
- 5-7 czekolad
- 1 opak. herbatników
Sposób przygotowania:
- Podgrzewamy śmietanę, a następnie zaparzamy w niej torebki herbaty na 3-4 min.
- Połamaną na kawałki czekoladę dodajemy do gorącej śmietany i czekamy aż się rozpuści .
- Dodajemy pokruszone herbatniki i czekamy aż masa ostygnie (najlepiej przechować ją 12 godz. w lodówce).
- Po ostygnięciu masy możemy przystąpić do formowania w dłoniach kulek wielkości winogrona. Możemy je obtoczyć w kolorowych cukiereczkach używanych do dekoracji ciast lub w wiórkach kokosowych.
PIERNICZKI (jak alpejskie)
Składniki:
- 1kg mąki
- 8 żółtek
- 3 białka
- 1 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 200ml gęstej, kwaśnej śmietany
- 3 łyżeczki sody
- 4 łyżeczki przypraw: 2 cynamonu, 1 goździków, 1/2 kawy rozpuszczalnej, 1/2 pieprzu (można też dodać przyprawy do pierników)
- 1 kostka margaryny do pieczenia
- 400g miodu
Sposób przygotowania:
- Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić.
- Miód zagotować z przyprawami, odstawić. Włożyć masło, poczekać aż się rozpuści a potem wystygnie.
- W śmietanie rozpuścić sodę (powinna mieć temperaturę pokojową).
- Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijając dodawać żółtka.
- Ubite jaja wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać.
- Na koniec dodać śmietanę z sodą.
- Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić przykryte w chłodne miejsce na 24godziny aż zgęstnieje.
- Na drugi dzień ciasto posypać mąką rozwałkować na grubość 3mm (nie za cienko, najsmaczniejsze są te grubsze) i wykrawać pierniczki. Mocno podsypywać mąką.
- Blachę wyłożyć papierem, pierniczki ułożyć w pewnej odległości od siebie.
- Piec w temperaturze 180oC przez 7-12minut.
DŻEM JABŁKOWO – GRUSZKOWY Z IMBIREM
I CYNAMONEM, KTÓREMU ŻADEN HOBBIT
SIĘ NIE OPRZE
Składniki:
- 8 szt. jabłek
- 3 szt. gruszek
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki świeżego startego imbiru
- 2 szczypty cynamonu
- sok z 1 limonki
Sposób przygotowania:
Owoce obrać ze skórki, wydrylować i pokroić w grubą kostkę. Wrzucić do garnka, skropić sokiem i gotować. Kiedy jabłka zaczynają się lekko rozpadać dodać gruszki i resztę składników. Gotować aż masa lekko stężeje. Gorący dżem przełożyć do słoików, zakręcić, pasteryzować 10 minut.
DŻEM WIELOOWOCOWY ZE SPIŻARNI BILBA BAGGINSA
Składniki:
- 1 kg jabłek
- 1 kg gruszek
- 1 kg śliwek
- 1 kg brzoskwiń
- 1 kg cukru zwykłego
- 3 szt. żelfiksu
Sposób przygotowania:
Owoce umyć, obrać, pokroić w kostkę, przysypać cukrem i po 10 minutach zacząć gotować, ewentualnie zmiksować i na koniec dodać żelfiks. Gorący dżem włożyć do słoików, pasteryzować 15 minut.
OWOCOWY RAJ GRUSZKOWO – JABŁKOWY ULUBIONY PRZYSMAK ELFÓW
Składniki:
- 2 gruszki
- 2 jabłka
- 2 łyżki ziaren sezamowych
- 250 g cukru żelującego
- 2 krople esencji migdałowej
Sposób przygotowania:
Ziarna sezamu podrumienić na złoto na suchej patelni. Obrane jabłka i gruszki pokroić na grube kawałki, wymieszać z cukrem, skropić olejkiem, zmiksować aż dżem zgęstnieje. Dodać sezam. Zimny mus przekładać do dobrze wysterylizowanych słoików, schłodzić. Przechowywać w lodowce nie dłużej niż 4 tygodnie.
KONFITURA Z DYNI PRZEPISU ZŁOTEJ JAGODY
Składniki:
- 1 kg dyni
- 1 kg cukru
- 1 sparzone pomarańcze
- 1 sparzona cytryna
- 1/2 szkl. wody
Sposób przygotowania:
Dynie obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka do niewielkiej ilości wody, po rozgotowaniu wsypujemy cukier, gdy masa trochę stężeje dodajemy starte na tarce skórki pomarańczy i cytryny. Na koniec dodajemy sok z wyżej wymienionych owoców. Mieszając gotować na wolnym ogniu 30 minut uważając by dżem się nie przypalił. Gorący dżem wyłożyć do słoiczków, zakręcić i postawić do góry dnem.
ŚLIWKOWO – CZEKOLADOWE POWIDŁA
CZARODZIEJA GANDALFA
Składniki:
- 3 kg śliwek
- kg cukru
- 1 cukier waniliowy
- 200 g kakao DECO MORENO
Sposób przygotowania:
Obrane i wypestkowane śliwki zmiksować za pomocą blendera, dodać cukier i gotować na małym ogniu często mieszając (masa powinna zgęstnieć). Na ok 10 min przed końcem gotowania dodać cukier waniliowy i kakao (po dodaniu kakao masa znaczne zgęstnieję, więc przed jego wsypaniem nie może być zbyt gęsta). Całość dokładnie wymieszać. Gorącą masę nakładać do słoików i pasteryzować ok. 10 min
PIERNIK HOBBITKI RÓŻYCZKI
Składniki:
- 1,5 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1/2 szkl. oleju
- 2 szkl. mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody
- 3 szkl. startej marchewki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawa do piernika
Sposób przygotowania:
Wyżej wymienione składniki zmiksować mikserem, na koniec dodawać oproszoną mąką marchew. Piec w foremkach keksowych 50 minut w temp. od 180°C do 200°C.
CIASTO ORZECHOWO – JABŁKOWE PROSTO Z SHIRE
Składniki:
- 2 szkl. mąki tortowej
- 4-5 jajek
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1-2 łyżeczek przyprawy do piernika (ewentualnie łyżeczkę cynamonu)
- 1 szkl. oleju
- 4 duże jabłka
- 1 szklanka orzechów
- garstka rodzynek
Sposób przygotowania:
Cukier zmiksować z jajkami. Dodać pozostałe składniki, utrzeć. Pokroić jabłka w kostkę, pokruszyć orzechy i dodać wraz z rodzynkami do ciasta. Piec ok. 45 -50 minut w 170 -180oC. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.